PROGRAM 2022


Studiecirkel: betonggjutning onsdagen den 4 maj kl.18.30

Kursdeltagarna träffas vid tre tillfällen hemma hos Mise Sten, Fors, Matsgården. Datum för övriga träffar bestäms vid första sammankomsten.

Antal deltagare 8-10, kostnaden beror på antal deltagare.

Cirkelns innehåll:

1. Idéer och planering  2. Formning och gjutning  3. Efterarbete

Anmälan senast den 27 april till kursansvarig Mise Sten.WORKSHOPEN TYVÄRR INSTÄLLD P G A SJUKDOM

Workshop lördagen den 14 maj kl.09.00-17.00

Caroline Andersson och hennes arbetskamrat har tillverkat den fina insektshotell som bland annat finns på Östra begravningsplatsen. Nu lär hon oss att göra egna!              Vi träffas i snickeriet på begravningsplatsen, Muggebovägen 39 i Mariestad.

Max 10 deltagare, kostnad 200 kronor.

Ta med egen lunch och fika.

Anmälan senast den 7 maj till kursansvarig Mise.


Trädgårdscafé lördagen den 21 maj kl.14.30

Vi träffas i Humlets trädgård, Kvarngatan 4 i Mariestad. Maria Holmberg berättar om sin plantskola med både vanliga och lite mer udda växter. Marias kollega Nilla Bygden visar grönsaksplantor som också är till försäljning. Ta med eget fika.


Växt-och trädgårdsloppis lördagen den 28 maj kl.10.00-14.00

Vi säljer växter och annat som hör trädgården till hos Vandrarhemmet i Mariestad.  Ta chansen att både sälja och fynda hemodlade växter. Caféet kommer att vara öppet

Vill Du ha hjälp att sälja, kontakta kursansvarig Mise Sten.


Trädgårdsbesök torsdagen den 2 juni kl.18.00

Nu får vi tillfälle att besöka Pavel Burians japanska trädgård i Ryd, Smedsgården 3, Skövde. Hans trädgård består av olika rum med bland annat bonsai. I centrum finns en damm med stora koifiskar.

Samåkning från Hertig Karls torg kl.17.15.


Midsommarstänger, torsdagen den 16 juni kl.13.00-16.00

Vi träffas i Esplanaden, Mariestad för att klä midsommarstängerna som ska pryda planteringen under veckorna runt midsommar. Ta med Du har av grönska och blommor så smyckar vi och ställer upp stängerna. Vi startar med fika och planering.


Trädgårdsbesök onsdagen den 29 juni kl.17.30

Vi besöker trädgårdar på Fagottvägen 1 och Lyrvägen 3B, Mariestad. Halva gruppen startar på Fagottvägen där Bosse Falk både odlar sommarblommor och drar upp ovanliga tomatsorter. Övriga startar hos Lena Johansson på Lyrvägen där vi får se en liten trädgård med perenner och stenar.


Trädgårdsbesök tisdagen den 5 juli kl.17.30

Vi besöker Varpvägen 3 i Ullervad där Åsa Järnberg har sin trädgård "för nytta och nöje". Här finns bland annat bärbuskar och vackra pioner.


Trädgårdsbesök torsdagen den 4 augusti kl.17.30

I Ullervad Käckestad Brobacken 3 finns en trädgård med spännande mångfald.        Tor Lindström har skapat en miljö för fåglar och insekter med många möjligheter att sitta ner och njuta.


Besök i Arboretum lördagen den 13 augusti kl.10.00

Vi besöker Remningstorps arboretum där Geir Eriksen blir vår guide bland vackra träd från olika delar av världen. Efter arboretum åker vi vidare till Öbergs plantskola i Varnhem. Om vi önskar mer motion kan en kort vandringsled runt den nyanlagda sjön vid klosterkyrkan passa.

Ta med egen kaffekorg eller köp en fika vid Klostercaféet.

Utförlig vägbeskrivning finns på nätet under Remningstorps arboretum, Skara.

Samåkning från Hertig Karls torg kl.09.15


Trädgårdsbesök torsdagen den 25 augusti kl.17.15

Kvarteret Hökens innergård har en trädgård för alla årstider med både perenner och prydnadsgräs. Johan från trädgårdsföretaget Bror Grön, som anlagt trädgården är vår guide.

Vi träffas vid ingången till innergården på Österlånggatan 1, Mariestad.


Föreläsning tisdagen den 13 september kl.19.00

Vi träffas i Trädgårdsskolan för att höra Lise-Lotte Björkman från Riksförbundet Svensk trädgård berätta om trädgårdsplanering och vägen till lyckade planteringar.

Föreningen bjuder på förfriskningar.


Workshop torsdagen den 22 september kl.14.00-16.00

Vi träffas hemma hos Mise Sten, Fors Matsgården 1 för att skapa växtarrangemang att lotta ut under skördefesten.

Ta med eget fika.


Skördefest lördagen den 24 september kl.10.00-15.00

Trädgårdsföreningen berättar om sin verksamhet och visar bilder från olika aktiviteter. Vi säljer lotter med våra fina växtarrangemang som vinster.


Trädgårdscafé torsdagen den 6 oktober kl.18.00

Bosse Falk kommer till Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Nygatan 17 i Mariestad. Han berättar och visar bilder om hur han driver upp plantor i hemförhållanden. Vi delar också med oss av våra egna odlingstips.

Föreningen bjuder på kaffe eller te och smörgås.


Trädgårdscafé onsdagen den 23 november kl.18.00

Vi träffas i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Nygatan 17 i Mariestad fär vår traditionsenliga adventsträff. Lotta Heller är beredd att ge oss nya tips om hur vi dekorerar inför helgerna. Köp lotter och ta chansen att vinna Lottas alster.

Föreningen bjuder på kaffe eller te och smörgås.


Årsmöte torsdagen den 9 februari 2023 kl.19.00

Vi träffas i Trädgårdsskolan för att hålla årsmöte. Anmäl till valberedningen om Du är intresserad av att delta i styrelsearbetet. Vi har mycket roligt när vi planerar och utvärderar på aktiviteter.

                                            --------------------------------MÖTESPLATS TRÄDGÅRD


Klicka på länken här nedan så kommer Du till                                                    Mötesplats trädgård och kan läsa broschyren                                                    om trädgårdar i Skaraborg som kan besökas.                                                   Det finns också en karta där de olika platserna finns utmärkta.


210426motesplatstradgarddlowRES


Vi har inlett samarbete med Studieförbundet vuxenskolan,               dom har många intressanta punkter på sin hemsida.                         Besök den gärna och se om Du hittar något som passar just Dig!

www.sv.se/avdelningar/sv-skaraborgVill Du vara med i en Trädgårdsring?


Vi har en trädgårdsring i föreningen men vill gärna starta flera!


En trädgårdsring är en mindre grupp som besöker varandras trädgårdar.

Syftet är att utbyta erfarenheter, få nya trädgårdskompisar och ha det trevligt. Det är viktigt att man inte känner att man behöver ha en fin visningsträdgård där inget ogräs existerar. Idén är att alla förutsättningslöst delar med sig av erfarenheter och kunskap, diskuterar vad man har gjort och vad man har för planer framöver. 

Är Du nybörjare så kan Du få tips av mer erfarna odlare i gruppen och dom erfarna får nya idéer av nybörjarna.

Ganska ofta delar man också med sig av växter som kan delas.


Är Du intresserad eller bara vill få mer information? Välkommen att kontakta              Ann Uppström,

0705 198 995 eller ann.uppstrom@gmail.com